Kinek áll jól az ősz haj?

Te is eljutottál oda, hogy a hajad szerkezete megváltozott, és elégedetlen vagy a frizuráddal? Nem vagy egyedül ezzel, tudom, hogy sokaknak gondot okoz a hajkérdés, én is így voltam vele addig, amíg le nem vágattam rövidre, és nem hagytam lenőni a festést. Talán benned is felmerült már a kérdés, hogy vajon kinek áll jól az ősz haj? 

Az, hogy ki mikor őszül genetika kérdése, és attól, hogy ezüst színű a hajad, még nem jelenti azt, hogy eljárt az idő feletted. Ha lélekben fiatal vagy, akkor azt fogja tükrözni a külsőd is, vagyis az ősz haj ellenére is jól fogsz kinézni, fiatalos és energikus leszel. 

Ebben a bejegyzésben írok 4 olyan gondolatot, amit érdemes figyelembe venned ahhoz, hogy el tudd dönteni, fesd-e továbbra is a hajadat, vagy inkább növeszd le, és hagyd meg őszen…

 

1. Milyen hosszú legyen a hajad?

A néphiedelem szerint (én is így hittem korábban), a hosszú haj nőies, a rövid fiús. Viszont egy bizonyos kor felett (50 év körül) már sokkal jobban fiatalít a rövid haj, vagy maximum vállig érő frizura, mint a hosszú. Szerintem már 50 év környékén akad jó pár ősz hajszál, és 80-90 évesen ébenfekete hajjal egy hölgy nem a természetességet tükrözi…. Ha hosszabb az őszülő haj, sokkal nehezebb ápolni, kezelni és formázni, mint azt, amelyikben van még pigment. Ez az egyik oka az „elegáns kor” rövid frizurájának. 🙂 Egy jó ideje már rövid a hajam, és imádom. Töredék idő alatt megoldom az ápolását, mosását, formázását.

Természetesen nem csak akkor vágathatja le valaki a haját, amikor őszül, hanem akkor is, amikor a fejformájához sokkal jobban állnak ezek a frizurák. Ha jól eltalált a fazon, akkor az is lehet nőies. 🙂

2. Milyen színtípusoknak áll jól az ősz haj?

Hideg típusoknak előnyös az ősz haj, hiszen ezüstös csillogású, nekik egyébként is az ezüst ékszer áll jól. Meleg típusoknál már fogós kérdés, hiszen nekik az arany ékszer az ajánlott, így az ezüstös csillogású ősz haj nem feltétlen előnyös. Nekik gyakorlatilag végig érdemes festetni a hajukat, de lehetőleg ne sötét meleg színre, hanem sötét-közepes szőkére, meleg árnyalatban. (Persze, erre is tudok trükköt, amit el szoktam mondani azoknak a vendégeknek, akik meleg színtípusok, de nem szeretnék festeni a hajukat.)

Hideg típusoknak is ez az előnyösebb a fekete helyett, csak hamvas árnyalatban. E kor felett már a fekete, illetve nagyon sötét haj komorabbá, szigorúbbá teszi az arcot, és jobban kiemeli a ráncokat. A színtanácsadás alkalmával megtudod, hogy számodra hamvas vagy a melegebb festékek a megfelelők.

3. Megváltozik a színtípusod az őszüléssel?

Amikor tanultam a szín-és stílustanácsadást, akkor azt hallottam, hogy az őszüléssel változnak a színeink, lágyulnak, így már nem feltétlen lesznek jók azok a ruhák, amiket addig viseltem. Aztán jött a saját megtapasztalásom. Azután, hogy ősz lettem, próbálgattam a világosabb, törtebb hideg színeket, de továbbra is ugyanolyan sápadt lettem tőlük, mint sötét hajjal. Mivel most világos a hajam, arra azért jobban oda kell odafigyelnem, hogy a mindennapos nappali pici sminkem (szemceruza, spirál, rúzs) ne maradjon el, de a színeim ugyanazok maradtak.

Úgyhogy számomra megdőlt az az elmélet, hogy világosabb ruhákat viseljünk, mint ősz haj előtt. Megjegyzem, hogy még mindig divat, és a fiatalok is előszeretettel festik a hajukat őszes színűre. Tehát, aki bevállalja, trendi lesz. 😉

Az ősz haj ápolásánál fontos, hogy megakadályozzuk a sárgulását. Hamvasító samponnal mosom heti 1-szer, második mosásnál, és nem hagyom rajta sokáig, nehogy lila legyen a hajam (azért láthatunk az utcán időnként lila hajú hölgyeket, mert túl sokáig hagyták a fejükön a hamvasító sampont).

4. Hogyan lehet kibírni a lenövesztést?

Nekem fél évbe telt, hogy az utolsó festett hajszál is eltűnjön a hajam közül. De ehhez az kellett, hogy rövidre vágassam, és mivel szuper a fodrászom, így egy jó fazonnal elviselhetővé tette a lenövesztés időszakát. A stílustanácsadáson arról is beszélünk, hogy milyen frizurák állnak jól a fejformádhoz. Ha meg akarod hagyni a hosszúságát, akkor több ideig tart amíg eltűnik a festés, tehát türelem, türelem, és még mindig türelem szükséges hozzá. Én éveken át játszottam a gondolattal, hogy lenövesszem a festéket. Volt úgy, hogy idegeneket dicsértem meg az ősz hajuk miatt, mert nagyon bátornak tartottam őket. Ma is úgy gondolom, hogy aki be meri vállalni az őszülő haját, az bizony elismerésre méltó.

Én mindegyik fiatalt rábeszélném szívem szerint arra, hogy ne festessék a hajukat, hiszen méreganyagot visznek be így a szervezetükbe, főleg a fekete hajfestékkel. De tudom, hogy annak idején, amikor 28 éves voltam, nekem is hiába mondták volna, hogy ne tegyem. 😀

Addig is, amíg találkozunk, színes napokat kívánok!

Ezek is érdekelhetnek...

Kövess