A ruhatár átalakításának lépései

Minden színtanácsadás alkalmával elmondom, hogy a ruhatárunk átalakítása egy hosszabb távú, több időt igénylő folyamat, nem megy egyik napról a másikra (senki nem is várja el). Megvannak ennek is a lépései.

Először is a kirívóan előnytelen daraboktól megválunk. A saját és az ügyfeleim tapasztalata alapján ez viszonylag könnyen megy. Elajándékozzuk (a vendégeimnek adott a lehetőség csere-berélni, a havonta egyszer megrendezésre kerülő találkozón), eladjuk, jótékony céljra felajánljuk ezeket a darabokat.

Aztán következnek a „végülisannyiranemrossz” ruhák, ezektől bizony már sokkal nehezebben szabadulunk meg, mivel nem annyira sokkoló az a látvány, amit a tükörbe látunk. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen nagyon ritkán történik az meg, hogy valaki egyszerre mindent ki tudna selejtezni.

Ezeket a „nemisolyanrossz” ruhákat tudjuk ellensúlyozni a színtípusunknak megfelelő színű sállal, kendővel, sminkkel, ékszerrel, bármilyen kiegészítővel. Egy idő után annyira rá fog állni a szemünk a saját színeinkre, hogy már nem is akarunk mást viselni, így eljön annak is az ideje, hogy elengedjük az addig megmaradt előnytelenebb darabokat is.

Általában ekkor érezzük azt, hogy 100%-ban meg akarjuk valósítani a tökéletes ruhatárat, csak hirtelen nem is tudjuk hogy fogjunk hozzá. Hiszen az előnytelen ruhák nagy részétől már megszabadultunk, de még nem állt össze a teljes kép.

Ilyenkor már nincs megalkuvás, és a „jó lesz ez még valamire” gondolkodás. Tudom, mert én is átmentem ezen anno, megtapasztaltam a lelki oldalát is. Ahhoz, hogy színben, fazonban, stílusban számunkra előnyös ruhákat válasszunk, át kell mennünk ezen a folyamaton. Mivel már tudjuk, hogy mit nem akarunk viselni, ez alapján már nincs más dolgunk, „csak” megvalósítani az álomruhatárunkat, kapszulagardróbunkat.

Az én színtípusom tél-nyár (hideg tél). Nagyon jól állnak hideg élénk, jeges színek, akár sötétebb, akár világosabb árnyalatban is. Nagyon sokáig ragaszkodtam a világosabb színekhez, de tudatosan el kellett engednem ezt a kötődést, ugyanis láttam, amellett, hogy jól állnak a világos, hideg élénk színek, a sötétebb árnyalatoktól is él az arcom. Tudatosan és folyamatosan alakítottam/alakítom a ruhatáramat, amit nagyon élvezek. 

Madarász Vica régen
Madarász Vica szín-és stílustanácsadó

Hogy miért írtam le mindezt? Mert azt látom, hogy többeknek problémát okoz az átmenet megélése. Mindent egyszerre szeretnének megvalósítani, de nem tudják, hogy is kell ezt csinálni. A gardróbrendezéskor segítek ebben, letisztulnak a gondolatok és persze a szekrény tartalma is.

Addig is, amíg találkozunk, színes és stílusos napokat kívánok!

Ezek is érdekelhetnek...

Kövess