Az alapruhatár összeállítása-2

Ahogy ígértem, folytatom az alapruhatár összeállítása témakörben a bejegyzést.

A korábbi bejegyzésemben írtam már, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe egy alapruhatár kialakításánál.

Függ az életviteledtől, beosztásodtól, szerepeidtől, feladataidtól, stílusodtól, testalkatodtól, színeidtől. Persze az is közrejátszik, hogy mit akarsz üzenni magadról a külvilág felé. Az a fontos, hogy önazonos legyél, hogy a különböző darabok  egységben legyenek veled és egymással.

Néhány szempontot nézzünk bővebben:

  • Stílus: szokásos kifejezésmód, ami jellemző egy bizonyos személyre. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy az öltözködéseddel kifejezed ki is vagy valójában. A legfontosabb, hogy a megjelenéseddel harmóniát sugározz, ami nemcsak a színek összhangjára vonatkozik, hanem arra is, hogy amit magadra veszel azonos stílusú legyen.
  • Testalkat: a megfelelő ruhafazonokkal tudod kisebbíteni azokat a testrészeidet, amit szeretnél elrejteni, illetve ki tudod emelni azokat a jellemző vonásaidat, amelyeket szépnek tartasz, és büszke vagy rá. Ez mindenkinél más és más, így ez is meghatározza, hogy milyen alapdarabok kerüljenek a szekrényedbe. Erről személyre szóló információt kapsz a stílustanácsadás alkalmával.
  • Szerepek: életszakaszonként változnak a szerepeid, teljesen mást veszel fel, amikor a gyermeked után futsz a játszótéren, és megint mást, amikor éppen a munkába mész. Természetesen lehet úgy kialakítani a napi szettedet, hogy a bázis darabok megegyezzenek, amihez csak a kiegészítőket kell változtatni.
  • Színtípus: olyan színeket válassz, ami a színtípusod színei, mivel így fogod tudni a színösszhangot megvalósítani. Ha mégsem úgy sikerül az árnyalatokat kiválasztani, ahogy szeretnéd, akkor korrigáld egy jó színű kiegészítővel, ami segít abban, hogy előnyös legyen számodra. A színtanácsadáson megtudod, hogy milyen színeket válassz.
  • Feladatok: hiszem és vallom, hogy otton, még takarítás közben is lehet csinosan öltözni (és itt nem kiskosztümre és körömcipőre gondolok), hiszen rendkívül fontos, hogy a párodat tiszteld meg a rendezett külsőddel, még akár 20 év házasság után is.
  • Életvitel: ha pl. tanyán élsz és a mindennapi feladataid közé tartozik a jószágok ellátása, akkor egyértelműen a kényelmes és praktikus ruhákat fogod választani. De javaslom, akkor is legyen a szekrényedben csinos öltözet, amit bármikor elő tudsz kapni egy-egy váratlan alkalomra.
  • Alkalom: más öltözetben jelensz meg egy üzleti tárgyaláson, egy állásinterjún, egy randin vagy egy bálon. Az a lényeg, hogy mindig az alkalomhoz illő legyen a szetted, megfeleljen az adott rendezvény hangulatának.

 

Ezek a főbb szempontok, amit érdemes figyelembe venni egy alapruhatár összeállításakor.

Ígértem konkrétumokat is, az alábbi fesorolásban a minimális darabokat sorolom fel, ezek az egyéni igényekhez igazodva változhatnak. Mennyiséget nem írok, mert a darabszám függ attól, hogy mit részesítesz előnyben (pl. szoknya vagy nadrág, blúz vagy póló, tűsarkú vagy balerina cipő, értelemszerűen az alkalmi ruhából 1-2 db elég, ha csak évente 1-2x van ilyen eseményed).

Alkalmi ruházat: szövet nadrág, ruha, szoknya, blúz (az adott dress code-tól függ), szövetkabát, körömcipő, kisebb, nőiesebb táska

Hétköznapi: szövet nadrág, farmer, szoknya, kosztüm, blúz, felirat nélküli póló,  vékonyabb, finom kötött kardigán, blézer/műbőr blézer, szövetkabát, csinosabb dzseki, elegánsabb, kényelmesebb cipő (balerina/köröm), kézi/válltáska

Szabadidő: farmer, póló, szabadidő ruha, utcai sportcipő, széldzseki, akár pufi dzseki, strandruha, rövid nadrág, papucs, hátizsák

Sportolás: melegítő, edző cipő (sportnak megfelelő)

Otthoni ruha: amiben jól érzed magad, de lyuk-és szakadásmentes legyen, a kinyúlt ruhadarabokat hagyd meg a kertészkedéshez, festéshez.

Ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül készült. Természetesen a kiegészítőkre is érdemes figyelni, hiszen szerves része a megjelenésünknek. Ezek nem kőbe vésett sorok, hiszen mindenki más és más, nem lehet egységesíteni. Személyre szabott tanácsadás keretében beszéljük meg, hogy mire van szükséged, és arra is kapsz választ, hogyan alakítsd ki a magadnak az optimális ruhatáradat.

Addig is amíg találkozunk, színes és stílusos napokat kívánok!

Ezek is érdekelhetnek...

Kövess