Karácsonyi díszítés a színtanácsadás tükrében

Általában az emberek a saját színtípusuk színeiben érzik jól magukat, és ehhez alakítják ki a környezetüket is. Úgy tapasztalom, hogyha ennek megfelelő árnyalatokat választják ki az éppen aktuális trendszínekből, akkor ez fog harmonizálni velük, ettől jól fogják érezni magukat.

Azt is megfigyeltem, hogy idén az otthonunk karácsonyi feldíszítésénél szinte minden divat, így bármit is választunk ki fő irányvonalként, a legfontosabb az, hogy azok egymással harmonizáljanak, összhangot sugározzanak. Hiszen, ilyenkor sok időt töltünk el otthon, nem mindegy, hogy milyen hangulatot teremtünk magunk körül.

A fa színe is fontos, hiszen ma már nem csak a természetes zöld színben vásárolhatunk műfenyőt (ezzel is védve a környezetet), hanem fehéret is.

A 2019-es karácsonyi díszítés legyen olyan, amivel jól érezzük magunkat:

– Fehér-fekete, csillogó, matt: ehhez én hideg fényű lámpasort tennék. Habár én inkább kihagynám ezt a színösszeállítást, hiszen, ha ehhez igazítjuk a többi dekorációt is, akkor igaz elegáns, de mégis komor hangulatot teremthetünk magunk körül.

– Türkiz, ezt a színt akár nevezhetjük semlegesnek is, attól függ, hogy türkizkéknek vagy türkizzöldnek hívjuk, hogy a kékből vagy a zöldből van több a keverékben. Ez méltó éke lehet a karácsonynak. Fehér és hagyományos fenyőn is jól mutat.

– A kék minden árnyalata, (ha kapnánk univerzális kéket, az lenne a legtökéletesebb), mivel lehet minden színhez kombinálni, aranyhoz is, de ezüsthöz is. Attól függ, milyen fényt teszünk hozzá, meleg fényt (arannyal kombinálva), vagy hideg fényt (ezüsttel kombinálva), de mindenképpen egy színűt.

– Az örök klasszikus a piros-arany színűre díszített fenyő. Ehhez a dekorációhoz mindenképp meleg fényt javaslok, és én nem is tennék fel más színű díszt.

– Ezüst díszekhez csakis hideg fényű fénysort használnék, és maximum még egy színnel kombinálnám (ezek közül valamelyikkel: piros, kék, lila, rózsaszín).

– Rózsaszín, (igen, jól látod, rózsaszín!) idén nagy sláger ez, főleg fehér fenyőfán. Ezt inkább lányos, nőies otthonban tudom elképzelni, és persze hideg fénnyel emelném a fényét.

– Van aki a vegyes színű díszekkel ékesített karácsonyfát szereti, és azt gondolom, hogy ez is örök „divat”. Amire érdemes odafigyelni, hogy esztétikusan helyezzük fel a különböző színeket, és vagy meleg egyszínű vagy több színű fénysor legyen rajta.

Arany karácsonyi díszítések
Türkiz karácsonyi díszek és ruha
Kék karácsonyi díszítések
Rózsaszín karácsonyi díszítések

A legfontosabb az, hogy az összhangot teremtsük meg az otthonunkban az ünnepek alatt. Mire figyeljünk oda? Arra, hogy a díszpárnák, asztalterítők, szalvéták, tányér színe, adventi koszorúk, apró mütyűrök itt-ott elhelyezve, kopogtató az ajtóra, fénysor színek mind-mind legyenek harmóniában. A csomagoló anyag és a masni, ajándék tasak színeit is igazítsuk a karácsony fánk díszeihez.

És ha még ez mindig nem elég az ünnepi hangulathoz, akár a saját öltözetünkbe és a sminkünkbe is becsempészhetünk az idei karácsonyi színekből. Gondolok itt egy nyakkendőre, egy kis sálra, vagy ékszerre a hölgyeknél, körömlakk, szolid smink (az erőteljeset hagyjuk meg szilveszterre, hiszen akkor nagyobb szerepe van a csillogásnak – karácsonykor a lakást díszítsük, az új év ünneplésekor pedig magadunkat). Mert ha már a lelkünket és az otthonunkat is ünneplőbe öltöztetjük, szépen megterítünk, akkor mi is adjuk meg a módját azzal, hogy szép ruhában ülünk az ünnepi asztalhoz. Gondoljunk csak bele, milyen érzéssel nézegetnénk vissza évekkel később a karácsonyi fotókat, ha mackóban ülnénk az ünnepi asztal körül? A lényeg az, hogy adjuk meg a módját, tiszteljük meg egymást és az alkalmat azzal, hogy szépen felöltözünk.

Azért nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy bizony vannak elrettentő példák is a karácsonyfa feldíszítésére. Erről két képet hoztam:

Ízléstelen karácsonyfa
Színes karácsonyi díszek egy karácsonyfán

Az első képen, össze-vissza kerültek fel a díszek, ráadásul az arany boa túl nagy a fa méretéhez képest, szinte agyon nyomja. A második képen, lila, kék, arany színek kerültek fel a fára, túl sok a szín egyszerre.

A Szentes TV-ben erről szólt a velem készült beszélgetés.

Ha már túl vagyunk a karácsonyi ajándékozáson, fontos, hogy a csomagolóanyag kidobásánál vegyük figyelembe a szelektív hulladékgyűjtést, védve ezzel a környezetünket. Tegyük a helyére az ajándékokat, ha nincs kialakult helye, akkor a hasonló kategóriájú dolgokhoz rakjuk el, mert így tudjuk biztosítani a rendet az ünnepek alatt is, és így nyugodtan készülni a szilveszterre.

Békés, meghitt, szeretetben gazdag, boldog ünnepeket kívánok!

Ezek is érdekelhetnek...

Kövess