A színtanácsadás és a környezetvédelem kapcsolata

Sok embernek a környezetszennyezéssel kapcsolatban csak a hatalmas gyárak, az autók által kibocsájtott szmog, vagy esetleg még a műanyag hulladék jut az eszébe. Pedig ezen kívül még sok más módon is károsodik a környezetünk. Ezekből az egyiket emelném ki most, mégpedig a ruhaneműket.

Nagy problémát jelent, hogy általában rengeteg ruhát halmoznak fel az emberek, ami a fogyasztói társadalomnak és a divatnak köszönhető. Sokan félnek attól, hogyha nem követik a legújabb módit, nem veszik meg a trendi cuccokat, akkor kinézik őket a többiek. Ennek aztán az lesz eredménye, hogy sokszor olyan ruhákra is elköltik feleslegesen a pénzüket, amik később használatlanul kerülnek a kukába! És ez bizony nem jó!

Valamennyire érthető, hogy az emberekben ott dolgozik a kiközösítéstől való félelem, de nagy ám ennek az ára! Ha az árát figyelembe vennék sokan, akkor már nem is biztos, hogy arra figyelnének, hogy mások mit mondanak róluk, hanem arra, hogy mit NE vegyenek meg, hogy kevesebb legyen a ilyen típusú környezetszennyezés.

Az számít, hogy egyre többen legyenek olyanok (vállalva az esetleges „hátrányos megkülönböztetést”), akik áttérnek a tudatos vásárlásra (pl. tudják milyen színek állnak jól nekik, és csak azokat veszik meg maguknak, újonnan vagy használtan), hogy ezzel is hozzájáruljanak a környezet védelméhez.

Viszont, ha nem változtat az emberiség (és továbbra is meggondolatlanul halmozza fel a felesleges ruhaneműket), annak bizony az lesz a következménye, hogy még több ilyen hulladék termelődik, és lassan (vagy inkább gyorsan!) eláraszt minket a szemét!

Kiselejtezett ruhakupac

Bízom benne, hogy ténylegesen elindul a változás a tudatos lét útján, és egyre többen döntenek majd amellett, hogy kezükbe veszik az életük irányítását ezen a téren is. Remélhetőleg felismerik az emberek a saját felelősségüket abban, hogy milyen világot hagynak a saját utódaikra.

Felmerült a kérdés benned, hogy Te ugyan mit tehetsz azért, hogy megkíméld a Földünket az ilyen típusú szennyeződéstől? Ha igen, akkor örülök, legalább volt értelme éjszakába nyúlóan írnom! 🙂 Néhány tipp erre, a teljesség igénye nélkül:

  • Vidd vissza a számodra már értéktelen, de még használható ruhákat a körforgásba: ajándékozd el ismerőseidnek, ajánld fel jótékonyságra, hirdesd meg, vidd be használt ruhakereskedésbe, tarts belőlük garázsvásárt, rakd a ruhagyűjtőbe.
  • Amit csak tudsz vásárolj meg használtan, ezzel sem termelsz még több szemetet.
  • Hasznosítsd újra a már nem hordható ruhaneműket, használd takarításhoz, vagy egyéb kosszal járó tevékenységhez.
  • Tudd meg a színtípusodat, hogy csak olyan ruhát vegyél meg, ami biztosan jól áll neked, ezeket tudod  majd kombinálni is, így lényegesen kevesebb holmira lesz szükséged. Nem utolsó szempont, hogy ezzel több tízezer forintot is megspórolhatsz egy évben!

 

Ők már döntöttek a tudatosság mellett. 🙂 Beépítették az életükbe azokat az ismereteket, amiket a színtanácsadáson kaptak, és ezzel már a környezet védelméhez is hozzájárulnak. Nem halmoznak fel felesleges cuccokat, csak azt vásárolják meg amire szükségük van, és ami jól is áll nekik, így a megjelenésük is pozitív változáson ment keresztül.

Ha Te is szeretnéd tudni a színtípusodat, és ez alapján összeállítani a ruhatáradat (amivel a későbbiekben több tízezer forintot is megtakarítasz, ráadásul még a környezetet is véded), de nem tudod, milyen színek előnyösek neked, akkor bátran írj nekem, segítek.  🙂

Addig is amíg találkozunk, színes és stílusos napokat kívánok!

Ezek is érdekelhetnek...

Kövess